Stanowisko Konwentu Prezesów Okręgowych Rad Lekarskich - Śląska Izba Lekarska

Otwórz menu/Zamknij menu

STANOWISKO NR 2/2021 KONWENTU PREZESÓW OKRĘGOWYCH RAD LEKARSKICH
z 30 września 2021 r.
w sprawie projektu ustawy o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce oraz niektórych innych ustaw

Konwent Prezesów Okręgowych Rad Lekarskich wyraża stanowczy sprzeciw wobec zapisów projektu ustawy o zmianie ustawy – Prawo o szkolnictwie wyższym  i nauce oraz niektórych innych ustaw (druk sejmowy nr 1569) dotyczących kształcenia lekarzy i lekarzy dentystów.

Wprowadzenie do tego projektu zapisów umożliwiających kształcenie lekarzy w wyższych szkołach zawodowych jest kolejną próbą felczeryzacji zawodu lekarza.  To jednocześnie odbieranie polskiemu społeczeństwu szansy na właściwe i nowoczesne leczenie w wykonaniu rzetelnie wykształconych lekarzy. W końcowym rozrachunku na tych zmianach ucierpi przede wszystkim polski pacjent.

Nie ma i nigdy nie będzie zgody samorządu lekarskiego na obniżanie jakości kształcenia lekarzy. A forsowanie takich zapisów w momencie trwania protestu wszystkich środowisk medycznych wygląda na próbę dalszego dewaluowania polskich lekarzy przez rządzących.

w imieniu Konwentu Prezesów ORL Przewodnicząca dr n. med. Magda Wiśniewska