Zarząd Główny STOMOZ o kierowaniu na stanowiska kierownicze! - Śląska Izba Lekarska

• BIP
Otwórz menu/Zamknij menu

Stanowisko nr  1/2020

Zarządu Głównego STOMOZ z dnia 12.11.2020r.

w sprawie projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie sposobu przeprowadzania konkursu na niektóre stanowiska kierownicze w przedmiocie leczniczym niebędącym przedsiębiorcą.

Zarząd Główny STOMOZ po zapoznaniu się z przedmiotowym projektem rozporządzenia zgłasza następujące uwagi do projektu.

Zarząd Główny STOMOZ negatywnie ocenia zaproponowane zmiany składów komisji konkursowych powoływanych do przeprowadzenia konkursu na stanowisko ordynatora lub przełożonej pielęgniarek w podmiocie leczniczym niebędącym przedsiębiorcą poprzez usunięcie z nich przedstawicieli samorządów zawodów medycznych i zastąpienie ich przedstawicielami zakładowych organizacji związkowych.

Zarząd Główny uważa, że wzajemna obecność przedstawicieli samorządów zawodowych
w komisjach konkursowych jest uzasadniona i pożądana. Zarząd Główny STOMOZ nie jest przeciwny powoływaniu w skład komisji konkursowych jednego przedstawiciela organizacji związkowych działających w podmiocie leczniczym, negatywnie ocenia natomiast wykluczenie z udziału w komisjach konkursowych przedstawicieli samorządów zawodów medycznych.

Uważamy, że w każdym czasie, a zwłaszcza w sytuacji jaka dotyka nas obecnie, wszystkie organizacje sektorowe powinny ze sobą współdziałać, a osoby zajmujące stanowiska kierownicze w podmiocie leczniczym są wręcz zobowiązane do wzajemnej współpracy.

Wiceprezes Zarządu Głównego STOMOZ/Sekretarz
Piotr Trybalski